Hertenbiefstuk met stamppot van postelein

Ingrediënten

  • Herten biefstuk, ongeveer 150 gram per persoon
    Boter om mee te bakken (eventueel olie)
  • voor de wild jus
    1 ui
    1 teentje knoflook
    1  jeneverbes
    1 el bruine basterdsuiker
    2 el balsamicoazijn
    250 ml rode wijn
    2 takjes tijm
    1 takje rozemarijn
    1  runderbouillonblokje
    2 plakjes ontbijtkoek
    zout versgemalen peper
  • Ingrediënten postelein voor 4 personen
    1 kilo Postelein (lijkt best wel veel)
    500 gr. Aardappels
    250 gr. Cherry of snoep tomaatjes
    melk en/of boter
    zout en peper

Bereiding

  • Hertenbiefstuk met wildsaus en postelein puree:
    Bruin krokant en perfect rosé van binnen, hertenbiefstuk is mager vlees dus het is een kwestie van kort bakken en vooral lang laten rusten.
    Bestrooi het vlees van tevoren rijkelijk met peper en zout, het heeft flink wat smaak nodig.
    Zet je pan op het vuur en zorg dat hij gloeiendheet word. Je kunt de biefstuk bakken in olie maar als je er nog een jus van wil maken begin dan met boter, dreigt de boter te verbranden doe er dan nog een paar klontjes boter bij.
    De biefstuk mag in de pan zodra de bellen in de boter verdwijnen en de boter een beetje lichtbruin kleurt. Wil je het vlees extra mooi hebben blijf de biefstuk dan bedruipen met de boter zodat het ook van boven hitte krijgt. En misschien wel nog belangrijker, laat de hertenbiefstuk lang rusten in aluminiumfolie, zodat het vlees goed kan ontspannen en heerlijk rosé opgediend wordt.
  • Wildsaus
    Pel en snipper de ui. Pel en halveer de knoflook en kneus de jeneverbes.
    Karamelliseer de suiker met 1 eetlepel water in een koekenpan.
    Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml rode wijn en 200 ml water.
    Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer door.
    Kook de saus tot de helft in en snijd de ontbijtkoek in blokjes. Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost.
    Breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de saus in een schaaltje, dek af en zet apart.

 

  • Voor de postelein
    Schil en koken de aardappels 20 minuten tot ze zacht zijn zodat het makkelijk stampt, nu de postelein, hak ongeveer 1 cm van de onderkant af en was de groente heel goed, heel goed zodat er geen zand meer in zit. Laat het goed uitlekken of doe het in de sla centrifuge.

    Snij de tomaatjes in vier stukjes.

    Als de aardappels gaar zijn dan giet je ze af. Stamp ze en doe boter of (warme) melk er bij, keuze is aan jou om het glad te stampen of enige grove stukken er in te laten Hier heb je een keuze om er een puree van te maken of , zoals ik, het grof te laten.

    Roer nu met een spatel of houten lepel de postelein er door. Door de warmte van de aardappels zal de postelein slinken. Als alle postelein er door geroerd is (of als je het genoeg vindt) roer dan de stukjes tomaat er door. Nu alleen nog vers gemalen peper en zout naar smaak en eet smakelijk.